Marcel-Jan Krijgsman

Marcel-Jan Krijgsman werkt sinds 2012 bij Rabobank Nederland. Hij is al 17 jaar dol op het oplossen van Oracle performance issues. En doordat hij daar steeds beter in werd, kwamen steeds meer van die problemen zijn kant op. ‘Het is een soort detectivewerk en dat vind ik leuk,’ zegt hij.
Marcel-Jan heeft niet alleen aan de performance van data warehouses en OLTP databases gewerkt, maar hij heeft hij er ook les over gegeven. ‘Denk niet dat je er bent met alleen technische know-how. Als performance-detective moet je communicatief goed zijn, anders mis je vitale aanwijzingen. Want, zoals tv-dokter House zegt: 'Everybody lies.' Nou ja, liegen... misschien moeten we zeggen: 'Everybody is misinformed.'

Eerste hulp bij SQL performance issues

Er is stress, er is paniek... en iedereen kijkt naar jou!

Je bent DBA. Je beheert honderden productiedatabases en je kent lang niet alle applicaties die er op draaien. Op een dag is er een ernstig performanceprobleem. Er is stress. Er is druk. En iedereen kijkt om de een of andere reden naar jou voor de oplossing.

Grote kans dat een of ander SQL statement niet optimaal performt. Maar hoe begin je een SQL statement te tunen van een applicatie die je niet kent? Waarom doet dit statement nu opeens een full table scan? Of was dat altijd al zo?

Marcel-Jan Krijgsman laat zien hoe je met zijn sqlperf.sql script en met SQL monitoring een weelde aan gegevens kunt achterhalen en hoe je daarmee de oorzaak kunt vinden van slecht performende SQL. Hoe je kunt aantonen dat er 'iets gewijzigd' is, bijvoorbeeld het aantal rijen, het executieplan of de sample size van de statistieken. Voor zijn speurwerk gebruikt hij vaak het Diagnostics Pack en het SQL Tuning Pack.

'Maar Holmes... hoe fix je dat?' 'Dat ligt voor de hand, mijn beste Watson: met data! Data! Data!'