Rick van Ek

Rick van Ek begon zijn IT carrière in 1981 bij Nixdorf Computers. Hij volgde diverse interne opleidingen, maar wilde nog méér kennis opdoen. Daarom studeerde hij vijf jaar verder op de Open Universiteit. In 1992 stapte Rick over naar Oracle EMEA. Vanaf dat moment liepen databases, en dan vooral die van Oracle, als een rode draad door zijn leven. Rick heeft in de loop der jaren alles wat hij in theorie had geleerd, in praktijk kunnen brengen. Tenslotte belandde hij als zelfstandige in de wereld van de ERP systemen. De markt veranderde, en het werd noodzakelijk om een specialisatie te kiezen. Oude liefde roest niet, dus verdiepte Rick zich weer met plezier in de Oracle databases. Sinds 2005 specialiseerde hij zich in Oracle 10g. Hij rondde enkele grote projecten op dit gebied met succes af.

Oracle Standby database Redolog Apply

Welke effecten en problemen geeft een standby bij een verbinding met weinig bandbreedte?

Rick geeft een korte introductie van Standby databases. Daarna legt hij de structuur van de casus uit: een primary en een standby database die met elkaar verbonden zijn via een heel kleine bandbreedte. De onderwerpen die hij behandelt:

  1. Het opzetten van een standby. Hoe doe je een instantiate op een zo efficiënt mogelijke manier?
  2. De upload van de redolog apply. Hoe stuur je die aan? Wat zijn de effecten van logwriter versus het archiver process en wat zijn de mogelijkheden? Wat is mogelijk onder Oracle 10g en wat kun je met Oracle 11g?
  3. Een archivelog gap. Hoe detecteer je hem? Hoe kun je hem oplossen met zo min mogelijk invloed op de upload? Hoe zie je de status van de upload?