Gerwin Hendriksen

Gerwin Hendriksen werkt sinds anderhalf jaar bij AMIS Service B.V. als Technisch Architect en Expertise Manager. In deze rol is hij betrokken bij verschillende projecten. Hij verzorgt bovendien trainingen en presentaties op het gebied van Oracle Database Performance en Oracle E-Business Suite Performance. In maart 2007 presenteerde hij voor de OGH. Gerwin Hendriksen is al tien jaar actief in verschillende functies met Oracle technologie. Hij werkte onder meer bij Oracle Nederland en IBM.

 

Een nieuwe denkwijze op het gebied van Business Process Performance

Hoe systeemstatistieken kunnen helpen bij het vinden van performance bottlenecks voor business processen in complexe architecturen.

Gerwin laat de deelnemers een 'andere manier van denken' zien, waarbij systeemstatistieken een rol spelen. Hij toont aan dat je op basis van de activiteit van verschillende onderdelen in een architectuur kunt voorspellen hoe een specifiek businessproces zich zal gedragen (responsetijd).

De presentatie is gebaseerd op werkelijke systeemdata en maakt duidelijk dat je zonder tussenkomst van tracing of wijziging van code performance bottlenecks in een architectuur kunt localiseren.

 

No matter how complex your architecture is, this approach will make you jump the GAPP.”

 

 

Effectief omgaan met Oracle XMLDB database archite..

Een overzicht van de initiële, maar belangrijke overwegingen waarmee een database beheerder wordt geconfronteerd.

Als je voor het eerst gaat werken met een relationele database, maak je kennis met zaken zoals data integriteit, het creëren van database objecten en het selecteren en manipuleren van gegevens. Maar als je de eerste stappen zet in de Oracle XMLDB wereld, dan merk je al snel dat je weer van voren af aan moet beginnen. De laatste jaren heeft Oracle bijna alle W3C standaarden, of voorstellen, op het vlak van (onder andere) XML Schema, XSLT en XQuery ter ondersteuning van XML data in de database doorgevoerd.

Voor de DBA is dit een gigantische berg aan concepten en methodieken. De vragen rijzen:

  •  Wat is essentieel en waar moet ik beginnen?
  •  Hoe waarborg ik data integriteit en/of performance?
  •  Als XML data in de database opgeslagen worden, wat is dan de beste methodiek en hoe zal de performance zijn?
  •  Moet de architectuur gebruik maken van CLOB, Object Relationeel, Binary XML of een combinatie van opslagstructuren?
  •  Wanneer is het gebruik van XML Schema's zinvol en wat betekent dit voor de toekomst?
  •  Zou het toepassen van een XMLIndex uitkomst bieden of zou het implementeren van Equipartitioning de selectiviteit vergroten en hierdoor een positieve invloed hebben op de performance?

Marco besteedt ruim aandacht aan deze initiële, maar belangrijke overwegingen waarmee een DBA wordt geconfronteerd. De DBA kan hierdoor latere problemen, zoals een slechte database performance, sneller naar de oorsprong herleiden en oplossen. Hij/zij leert bovendien meer sturing te geven aan het opzetten van XMLDB processen. De do's and don'ts zijn gebaseerd op Marco's praktische DBA-ervaringen bij een grote Nederlandse staatsinstelling. Marco brengt bovendien de ervaring in die hij opdeed tijdens het Oracle 11g bèta testtraject, waarin specifiek getest werd op Oracle XMLDB DBA functionaliteit.


Als je de eerste stappen zet in de Oracle XMLDB wereld, heb je al snel in de gaten dat je weer van voren af aan moet beginnen.