Toon Koppelaars

Toon Koppelaars is een veelgevraagde spreker op Oracle congressen. Hij heeft ervaring met de Oracle producten vanaf versie 4 (1987). Tijdens zijn loopbaan trad hij op als developer én als DBA. De laatste jaren richtte hij zich op de altijd aanwezige problematiek rond data integriteit. Hij heeft hier samen met Lex de Haan een boek over gepubliceerd (Applied Mathematics for Database Professionals). In 2007 heeft hij RuleGen B.V. opgericht, een bedrijf dat tooling op de markt brengt om data integriteit in de database af te dwingen.

 

Data integriteit: hoe het zou kunnen

De 'developer DBA' als facilitator van data integriteit: het kan echt.

In elke database applicatie moet op de één of andere manier code ontwikkeld worden om data integriteit af te dwingen. De laatste jaren wordt dit soort code vaak buiten het DBMS gepositioneerd, bijvoorbeeld in Java/middle tier. Toon laat zien hoe je data integriteit kunt afdwingen binnen het DBMS. Hij bespreekt de volgende punten:

- Wat is data integriteit nu precies?

- Hoe kun je constraints specificeren en documenteren?

- Constraint classificatie.

- Constraints declaratief versus procedureel implementeren.

- Trigger ontwerp.

- Deferred constraints: waarom en hoe?

- Issues met concurrent transacties (locking).

Toon demonstreert hoe je constraints met triggers kunt implementeren, en welke problemen je daarbij aan moet pakken. Deze issues zijn universeel. Ook als je deze code buiten het DBMS positioneert, zul je ze moeten oplossen.

 

”One of the best presentations, if not the best, of the conference.”